Ο οίκος Cartier σήμερα αποτελεί μία από τις πιο λουξ μάρκες κοσμημάτων και πολυτελών ρολογιών. Πλήθος διασήμων εμπλουτίζουν τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί με υπέροχα κοσμήματα Cartier. Πώς ξεκίνησε όμως ο διάσημος οίκος?

Λίγη ιστορία

Ο οίκος Cartier είναι ένας Γαλλικός οίκος κοσμημάτων. Αρχικά ήταν μία οικογένεια με αυτό το όνομα που κατασκεύαζε κοσμήματα. Όμως από το 1964 η εταιρία πέρασε σε άλλα χέρια και από τότε έγινε ένας κολοσσός με σπουδαία ιστορία στην κατασκευή τόσο κοσμημάτων για διασήμους όσο και στην κατασκευή διαφόρων ειδών κοσμημάτων για όλες τις σπουδαίες βασιλικές οικογένειες του κόσμου. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Edward VII αποκάλεσε κάποτε τον οίκο Cartier ως ‘Βασιλιά των Κοσμημάτων’, και μάλιστα έκανε μία παραγγελία αποτελούμενη από 27 τιάρες για τη στέψη του το 1902. Επίσης ο Πρίγκιπας υπέγραψε εγγύηση για αποκλειστική παραγγελία βασιλικών κοσμημάτων από τον οίκο Cartier. Παρόμοιες εγγυήσεις υπέγραψαν και πολλές βασιλικές οικογένειες από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Ρουμανία, ην Αίγυπτο, τη Ρωσία, το Σιάμ, το Μονακό και την Ορλεάνη.

To 1847  ιδρύθηκε ο οίκος από τον Louis-François Cartier. Το 1874 o oίκος πέρασε στα χέρια του γιου του, Alferd Cartier. Όμως αυτοί που έκαναν το brand Cartier διάσημο σε όλο τον κόσμο, ήταν οι γιοι του Alferd, οι  Louis, Pierre και Jacques.

 

Το 1907 ο οίκος Cartier υπέγραψε ένα συμβόλαιο με τον Edmond Jaeger, έτσι ώστε αυτός να προμηθεύςι αποκλειστικά υλικά για την κατασκευή των ρολογιών Cartier. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Cartier είχε καταστήματα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το St. Petersburg. Γρήγορα όμως έγινε μία από τις πιο πετυχημένες εταιρίες κατασκευής ρολογιών.

 Τα μοντέλα ρολογιών ‘Baignoire’ και ‘Tortue’ (μοντέλα που ακόμα και σήμερα παράγονται) πρωτοκυκλοφόρησαν το 1912.

Το 1917 ακολούθησε το μοντέλο ‘Tank’.

To 1917 o οίκος Cartier μετακόμησε στη Νέα Υόρκη σετην 653  Fifth Avenue, σε μία Mansion την οποία αγόρασε πληρώνοντας 100 δολάρια σε μετρητά και ένα κολιέ με πέρλες αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Όταν πέθανε ο Pierre το 1964, ο Jean-Jacques Cartier (γιος του Jacques), ο Claude Cartier (γιος του Louis) και η Marionne Claudelle (κόρη του Pierre), πούλησαν τις επιχειρήσεις.

Το 1972 μία ομάδα επενδυτών με αρχηγό τον Joseph Kanoui αγόρασαν τον οίκο Cartier Paris. O πρόεδρος του οίκου τότε ήταν που σκέφτηκε το διάσημο logo ‘Les Must de Cartier’ που σήμαινε πως ο Cartier είναι κάτι απλό που πρέπει να έχεις όμως. Ένα must-have. Το 1974 και το 1976 ο οίκος πήρε και τα Cartier London και Cartier New York.

Από τότε μέχρι τη δεκαετία του 90 δημιουργήθηκαν πολλές επιτυχημένες συλλογές Cartier. Το 1989/90 πραγματοποιήθηκε η 1η έκθεση Cartier με τεράστια επιτυχία και τίτλο ‘l’Art de Cartier’. To 1993 ο όμιλος ‘Vendome Luxury Group’ συμπεριέλαβε στις υπό την προστασία της επιχειρήσεις, τον οίκο Cartier. Άλλα ονόματα που ανήκουν στον όμιλο είναι Alfred Dunhill, Montblanc, Piaget, Baume & Mercier, Karl Lagerfeld, Chloé, Sulka, Hackett, Seeger.

Τώρα, εν έτη 2012, ο οίκος ανήκει πλέον στην Αφρικάνικη ‘Rupert Family’.

Δείτε Επίσης: Τούλι: Η ιστορία ενός πολύ “ρομαντικού” υφάσματος

Δείτε Επίσης: Stars In Dior: Το νέο βιβλίο του διάσημου οίκου

Δείτε Επίσης: Πουλήθηκαν τα παπούτσια της Μαρίας Αντουανέτας

Δείτε Επίσης: Η ιστορία του Pink Ribbon

Δείτε Επίσης: Η ιστορία των Pin-Up Girls