ΜΑΣΤΙΧΑ500π.χ

-Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που ρέεει από το φλοιό του μαστιχόδεντρου.

-Ο Ιπποκράτης συνιστά τη μαστίχα ως θεραπευτικό μέσο.

131-202μ.χ

-Ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μαστιχόδεντρου.


23-79 μ.χ

-Ο Πλίνιος αναφέρει ότι μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου καλλιεργείται το μαστιχόδενδρο.

-Οι Ριβάσιος, Σορανός, Εφέσιος, Etius Medicus, Scribonius Largus: αναφέρουν τις χρήσεις και τις φαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας προτείνοντας μια σειρά συνταγών σε συνδυασμό με άλλα βότανα.

-Ο Διόδωρος Σικελιώτης: αναφέρει τη χρήση της μαστίχας για την ταρίχευση του ανθρωπίνου σώματος.

980-1037 μ.χ

-Ο Avicenna στο έργο του “Κανόνας της Ιατρικής” περιλαμβάνει τα πορίσματα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών σχετικά με τη μαστίχα.

Αγία Γραφή

-Στο βιβλίο του προφήτη Δανιήλ αναφέρεται το μαστιχόδενδρο με το όνομα σχίνος

Ταλμούδ(ιερό βιβλίο των Εβραίων)

– Αναφέρεται η χρήση της μαστίχας για την πρόληψη της κακοσμίας του στόματος.

Κοράνιο(ιερό βιβλίο των Μωαμεθανών)

– Ο Μωάμεθ συνιστά τη χρήση της μαστίχας στους πιστούς του.

Βυζαντινή εποχή

-Η μαστίχα της Χίου είναι γνωστή στα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης και Ανατολής

14ος Αιώνας

-Οι γενοβέζοι γίνονται κυρίαρχοι της Χίου και ιδρύουν τη Μαόνα(είδος μετοχικής-ναυλωτικής-μονοπωλιακής επιχείρησης), που συστηματοποιεί το εμπόριο της μαστίχας και θεσπίζει νόμους για την προστασία της.

16ος Αιώνας

Κατάκτηση της Χίου από τους Τούρκους οι οποίοι λόγω της ιδιαίτερης αγάπης τους προς τη μαστίχα (διοχετεύεται και χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες από τα χαρέμια του Σουλτάνου), παραχωρούν ιδιαίτερα προνόμια στους κατοίκους των χωριών που καλλιεργούν μαστιχόδενδρα. Η αγάπη των Τούρκων για τη μαστίχα τους κάνει να ταυτίσουν τη Χίο με αυτή έτσι ώστε να ονομάσουν το νησί Σακίζ(=μαστίχα), ονομασία που διατηρείται μέχρι σήμερα.

1912

Απελευθέρωση της Χίου από τους Τούρκους και εκμετάλλευση της μαστίχας από λίγους εμπόρους(μαστιχάδες) οι οποίοι πλουτίζουν από το εμποριό της.

1938

Ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου με σκοπό την προστασία της μαστίχας, με τη συστηματοποίηση της παραγωγής, της συγκεντρώσεως και της από κοινού διαθέσεως.

2010

Πλέον η μαστίχα χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά πράγματα της καθημερινής μας ζωής. Από κρέμες προσώπου και σώματος, μέχρι λάδια, τσίχλες και διάφορα φαγητά.

Ακούστε και κάτι περίεργο!!!

Το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί στο νησί τής Χίου και μόνο στο νότιο τμήμα αυτού. Όλες οι απόπειρες που έγιναν για μεταφύτευση και ανάπτυξη του δένδρου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού,απέτυχαν.Σε ορισμένες περιπτώσεις το δένδρο έζησε και αναπτύχθηκε χωρίς να δώσει παραγωγή μαστίχας.
Σε ορισμένες περιοχές των παραλίων της Μικράς Ασίας και του Μαρόκου υπάρχουν μαστιχόδενδρα που δίνουν μαστίχα,όμως αυτή είναι σκουρόχρωμη και κατώτερης ποιότητας.
Η λαική παράδοση εξηγεί το φαινόμενο αυτό από το θάνατο του Αγίου Ισιδώρου ο οποίος μαρτύρησε την πίστη του κάτω από τους κλάδους ενός μαστιχόδενδρου.Λέγεται ότι τα “δάκρυα” μαστίχας που χύνονται από τον κορμό και τους κλάδους του μαστιχόδενδρου μετά τον “κέντο”,είναι τα δάκρυα του Αγίου Ισιδώρου.
Οι επιστημονικές προσπάθειες που έγιναν για την εξήγηση αυτού του φαινομένου,κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν στο υπέδαφος του νοτίου τμήματος της Χίου.

Δείτε περισσότερα εδώ.

5 διμοφηλή προιόντα από mastic spa

1) Κρέμα Συσφιγκτική Προσώπου Για Λιπαρά/Μικτά Δέρματα  Με Μαστίχα & Μέλι

Αξία: 29.50 ευρώ

2) Επανορθωτική – Αντιρυτιδική Κρέμα Ημέρας Όλοι οι Τύποι Δέρματος Με Μαστίχα & Μέλι

Αξία: 30.10 ευρώ

3) Λοσιόν Καθαρισμού Προσώπου για Μικτά/Λιπαρά Δέρματα με Μαστίχα & Μέλι

Aξία: 17.50 ευρώ

4) Κρέμα Καθαρισμού Προσώπου Με Μαστίχα & Γάλα

Αξία: 21.50 ευρώ

5) Αντιρυτιδικός Ορός Ματιών  Μαύροι Κύκλοι – ‘Σακούλες’ Με Μαστίχα & Μέλι

Αξία: 32.30 ευρώ