Φανταστείτε μια έρημο, από την οποία έχουμε εξερευνήσει μόλις το 5%, όπου για κάθε νέο είδος που αναγνωρίζεται, άλλα τέσσερα είδη παραμένουν άγνωστα[1], όπου η βιοποικιλότητα κρύβει μέσα της έναν πολύτιμο θησαυρό – από νέες ευεργετικές για την υγεία θεραπείες μέχρι απαντήσεις για τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του πληθυσμού της Γης, ο οποίος θα φτάσει σύντομα τα εννέα δισεκατομμύρια.

Οι πηγές, οι λίμνες, τα ποτάμια και οι ωκεανοί – που καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη και έχουν βάθος έως και 11 χιλιόμετρα – ξεχειλίζουν κυριολεκτικά από ζωή. Ο υδάτινος κόσμος βρίθει από εκατομμύρια είδη μικροφυκών και μακροφυκών, πλαγκτόν και μικροοργανισμών που δημιουργούν μια βιοποικιλότητα πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή της στεριάς.Κι όμως, αυτά που γνωρίζουμε ωχριούν μπροστά σε αυτά που δεν γνωρίζουμε. Καθημερινά, τα νερά του πλανήτη αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα από τα μυστικά τους, καθώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν νέες μορφές θαλάσσιας ζωής με μοναδικές ιδιότητες, οι οποίες ανοίγουν νέους ορίζοντες, τόσο για την επιστήμη, όσο και για την ανθρωπότητα.

Για τα προϊόντα περιποίησης, η ανακάλυψη του θαλάσσιου μικροοργανισμού Vitreoscilla filiformis που θρέφει την επιδερμίδα άνοιξε για πρώτη φορά τον κόσμο των δυνατοτήτων αυτής της θαλάσσιας βιοποικιλότητας για τους βιολόγους της Biotherm.

Σήμερα, οι ερευνητές μας συγκεντρώνουν την αποδεδειγμένη εξειδίκευσή τους στην καλλιέργεια μικροοργανισμών, σε συνδυασμό με τις πιο σύγχρονες τεχνικές της βιοτεχνολογίας, για να αναπτύξουν μια νέα Πλατφόρμα Γαλάζιας Βιοτεχνολογίας, μια πλατφόρμα των Ερευνητικών Εργαστηρίων της L’Oréal Research που πρωτοπορεί στην υπεύθυνη έρευνα, λήψη και καλλιέργεια ολοκαίνουργιων ενεργών συστατικών, τα οποία προέρχονται από τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Φυσικό, αγνό και αποτελεσματικό, το Αγνό Plancton Thermal έχει πολλαπλές ιδιότητες θρέψης της επιδερμίδας και αποτελεί το αντικείμενο 12 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Βοηθά κάθε σύνθεσή μας να δρα σε συνέργεια με τις φυσικές λειτουργίες της επιδερμίδας, επαναφέροντας την επιδερμίδα σε βέλτιστη κατάσταση έτσι, ώστε να μπορεί να αντιστέκεται καλύτερα στο στρες και τις βλάβες, το οποίο αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση της υγείας της. Από τη δράση του ως ρυθμιστικός παράγοντας που έχει την ικανότητα να καταπραΰνει την αντιδραστική επιδερμίδα μέχρι τον έλεγχο των προειδοποιητικών συστημάτων της επιδερμίδας όταν εκτίθεται σε επικίνδυνους παράγοντες όπως οι υπεριώδεις ακτίνες, και τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις μεταξύ των οποίων ο ρόλος του στην εξισορρόπηση των διαταραχών της μικροχλωρίδας του δέρματος – η οποία αποτελεί την αιτία προβλημάτων όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (φλεγμονή) και η ατοπία (υπερευαισθησία) – το Vitreoscilla filiformis συνεχίζει να αποδεικνύει τα ευεργετικά του οφέλη για την περιποίηση της επιδερμίδας.

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Έξι δεκαετίες έρευνας και απόκτησης γνώσεων μας έδειξαν ότι η θαλάσσια βιοποικιλότητα αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή νέων ενεργών συστατικών, των οποίων οι εκπληκτικές ιδιότητες αξιοποιούνται για την προστασία και την επανόρθωση της επιδερμίδας σε καθημερινή βάση. Βασιζόμαστε στην υφιστάμενη εξειδίκευσή μας, για να ερευνούμε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και φυτά από όλων των ειδών τα νερά, σε βάθη που ήταν μέχρι πρότινος απρόσιτα. Χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα αυτών των μικροοργανισμών και φυκών, θα δημιουργήσουμε τα εξαιρετικά αποτελεσματικά προϊόντα περιποίησης του μέλλοντος και θα εξασφαλίσουμε ένα νέο πεδίο έμπνευσης και αισθητηριακότητας για τις μοναδικές υφές και τα αρώματά μας.

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις ορισμένων θαλάσσιων περιβαλλόντων – ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδροθερμικών πόρων, μηχανική καταπόνηση από τα κύματα, συνεχείς επιθέσεις βακτηρίων, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες όπως -40°C ή πολύ υψηλές όπως 70°C – αυτοί οι μικροοργανισμοί, τα μακροάλγη και τα μικροάλγη έχουν αναπτύξει πολύπλοκους μηχανισμούς άμυνας που παράγουν ένζυμα, πρωτεΐνες και άλλες ουσίες, χάρη στις οποίες δεν παγώνουν και δεν καίγονται, φιλτράρουν τις υπεριώδεις ακτίνες, απωθούν τα βακτήρια ή αποτρέπουν την είσοδο των τοξινών στα κύτταρά τους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα άλγη, μικροοργανισμούς που ζουν στην επιφάνεια του νερού, σε βάθος ενός χιλιοστού του χιλιοστού, στη λεγόμενη «επιδερμίδα της θάλασσας». Εξαιτίας της έκθεσής τους στις ισχυρές υπεριώδεις ακτίνες που αντανακλώνται από την επιφάνεια, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς βιολογικής άμυνας κατά των υπεριωδών ακτίνων, εκκρίνοντας μυκοσπορίνες – φυσικά αντηλιακά μόρια – που δρουν ως φίλτρα κατά των υπεριωδών ακτίνων ή αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, οι θαλάσσιοι σπόγγοι, για να προστατεύονται από τους θηρευτές, παράγουν «απωθητικές» ενεργές ουσίες με έντονη βιολογική δραστηριότητα, για να αποτρέπεται η αραίωση μετά την έκκρισή τους. Ορισμένα είδη αλγών προστατεύονται από την παρασιτική δράση αναπτύσσοντας αντικολλητικά συστήματα, ένα φιλμ από βιοπολυμερή σακχάρου, τα οποία καλύπτουν την επιφάνεια των φυκιών, αποτρέποντας την επαφή.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: ΝΕΑ ΒΑΘΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η καινούργια Πλατφόρμα Γαλάζιας Βιοτεχνολογίας της LOréal θα οδηγήσει στην ανάπτυξη προϊόντων περιποίησης νέας γενιάς, ενσωματώνοντας ενεργά συστατικά από τα ανεπαρκώς εξερευνημένα θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου και παράλληλα σεβόμενη και προστατεύοντας αυτά τα θαλάσσια περιβάλλοντα.

Όπως με το Vitreoscilla filiformis, η παραγωγή αυτών των θαλάσσιων μικροοργανισμών, μικροαλγών και μακροαλγών και η υπεύθυνη λήψη αυτών των μορίων απαιτούν τις πλέον σύγχρονες μεθόδους βιολογικής και βιοτεχνολογικής μηχανικής που μόνο μια εξειδικευμένη πλατφόρμα βιοτεχνολογίας, σε συνδυασμό με πολυετή εξειδίκευση στην καλλιέργεια μικροοργανισμών, μπορεί να εξασφαλίσει.

«Η αξιοποίηση αυτών των νέων πόρων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο αναπτύσσοντας εξειδικευμένα εργαλεία, όπως νέες τεχνικές ζύμωσης για μικροοργανισμούς, φυτικές καλλιέργειες για μικροφύκη, μεθόδους λήψης και καθαρισμού, καθώς και ανάλυση κυτταρικής βιολογίας», λέει ο Jacques Leclaire. 

Το Κέντρο Βιοτεχνολογίας της μάρκας μας στην Tours, σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες και τους βασικούς μας προμηθευτές πρώτων υλών, μελετά, απομονώνει και καλλιεργεί, όπου αυτό είναι εφικτό, αυτούς τους μικροοργανισμούς που προέρχονται από το θαλασσινό και το γλυκό νερό, μικροάλγη και μακροάλγη.

«Αυτά τα ενεργά θαλάσσια συστατικά παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για την επιστήμη της περιποίησης της επιδερμίδας χάρη στη μεγάλη ποικιλία της βιοχημικής τους σύστασης», λέει ο Jacques Leclaire.

Για να αξιολογήσει αυτά τα επαναστατικά ενεργά συστατικά, η Biotherm θα χρησιμοποιήσει επίσης την πρωτοποριακή τεχνολογία αναδομημένου δέρματος της L’Oréal. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους ερευνητές μας να εκτιμήσουν την πιθανή βιολογική δράση ενός μορίου σε ό,τι αφορά την χρώση, την ανάπλαση, τη φωτοπροστασία ή τις ουλές, για παράδειγμα, καθώς και την αποτελεσματικότητά του στο μικροβίωμα.

ΝΕΑ ΒΑΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

AQUASOURCE NUIT

 

Πρόκειται για έναν παγοθραύστη

Ο P. Antarctica είναι ένας μικροοργανισμός που βρίσκεται στην παγωμένη ΑνταρκτικήΚαθώς η θερμοκρασία πέφτει στους -90°C, ο μικροοργανισμός παράγει μια «αντιψυκτική» γλυκοπρωτεΐνη που προστατεύει τα φυσικά του αποθέματα από την ψύξη και αποτρέπει το σχηματισμό παγοκρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να διαρρήξουν τις κυτταρικές μεμβράνες του. Όσο χαμηλά κι αν πέσει η θερμοκρασία, ο μικροοργανισμός διατηρεί τα αποθέματα νερού του παραμένοντας έτσι προστατευμένος μέχρι να ανέβει ξανά η θερμοκρασία. Η ικανότητά του να βοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί τα φυσικά αποθέματα νερού της, αποτρέποντας την αφυδάτωση, διαπιστώνεται για πρώτη φορά…

Αξιοποιώντας την απίστευτη ικανότητα συγκράτησης νερού του εκχυλίσματος P. antarctica, σε συνδυασμό με την έντονη ενυδατική δύναμη της μανόζης και του πλούσιου σε θρεπτικά στοιχεία Κυτταρικού Νερού με Αγνό Plancton Thermal της Biotherm, η πρώτη φροντίδα νύχτας της AQUASOURCE, η AQUASOURCE NUIT, βοηθά την επιδερμίδα, η οποία τη νύχτα μπορεί να χάσει έως και 4 φορές περισσότερο νερό απ’ ό,τι την ημέρα, να συγκρατεί τα φυσικά της αποθέματα νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

 

WHITE D-TOX

T. THERMOPHILUS

ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Στα σκοτεινά, μολυσμένα βάθη γύρω από τους υποβρύχιους υδροθερμικούς πόρους, ευδοκιμεί ένας μικροοργανισμός

Δύο χιλιόμετρα κάτω από τον κόλπο Guaymas στην Καλιφόρνια, ο Thermus thermophilus ένας ακραιόφιλος, εξαιρετικά ανθεκτικός μικροοργανισμός, απομονώνεται σε βάθος 2.000 μέτρων στις παρυφές ενός «μαύρου καπνιστή», ενός υποβρύχιου υδροθερμικού πόρου. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά περιλαμβάνουν την υψηλή πίεση έως 200 bar, θερμοκρασίες της τάξης των 75°C, ελάχιστο οξυγόνο, καθόλου ηλιακό φως καθώς και ένα περιβάλλον μολυσμένο από τοξικές ουσίες, όπως οι ελεύθερες ρίζες και τα βαρέα μέταλλα που απελευθερώνονται από τους υδροθερμικούς πόρους.

Ο Thermus thermophilus ευδοκιμεί σε αυτές τις ακραίες συνθήκες παράγοντας λειτουργικές πρωτεΐνες και ένζυμα ανθεκτικά στην υψηλή πίεση, τις υψηλές θερμοκρασίες και τη ρύπανση, ένα πραγματικό σύστημα άμυνας που προστατεύει τον μικροοργανισμό από τις σκληρές συνθήκες.

Στην επιφάνεια της επιδερμίδας, το εκχύλισμα Thermus thermophilus, Venuceane® που ενσωματώνεται σήμερα στο σύμπλεγμα WHITE D-TOX συμβάλλει στην εξουδετέρωση των επιδερμικών τοξινών. Τα κύτταρα της επιδερμίδας «απορυπαίνονται» και απαλλάσσονται από τις τοξίνες και τα κατάλοιπα της μελανίνης που κάνουν την όψη της επιδερμίδας θαμπή. Αυτή η αποτοξινωτική δύναμη συνδυάζεται με μια νέα γενιά λευκαντικών συστατικών: εκχύλισμα Palmaria palmate, το οποίο λαμβάνεται από άγρια κόκκινα φύκη που βρίσκονται στις βορειοανατολικές και νοτιοδυτικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, και έχει την ιδιότητα να περιορίζει τη ροή της μελανίνης στην επιφάνεια της επιδερμίδας* και Actyl C, το οποίο αναστέλλει την ποσότητα της μελανίνης που παράγεται και τη μετανάστευση της μελανίνης από τα μελανοκύτταρα στα κύτταρα της επιδερμίδας*.

PURE∙FECT SKIN

L. DIGITATA

ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ

Για να προστατεύεται από την εισβολή των βακτηρίων, το L. digitata εξαπολύει ένα μυστικό όπλο

Το Laminaria digitata που ευδοκιμεί στις ακτές του Καναλιού της Μάγχης και του Βόρειου Ατλαντικού, από τη Βρετάνη μέχρι τη Γροιλανδία, είναι ένα καφέ μακροάλγος με απίστευτη ανθεκτικότητα. Προσκολλημένο σε βυθισμένους βράχους της θαλάσσιας υποπαράκτιας ζώνης, είναι διαρκώς εκτεθειμένο σε καταπονήσεις. Εκτεθειμένο στις μεταβολές της παλίρροιας, το L. digitata πρέπει να προστατεύεται από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες και, πάνω απ’ όλα, να αντιστέκεται στις συνεχείς επιθέσεις των βακτηρίων.

Για να το καταφέρει αυτό, το L. digitata, ένα εκχύλισμα του οποίου αποτελεί το βασικό συστατικό της σειράς προϊόντων περιποίησης κατά των ατελειών PURE∙FECT SKIN, εκκρίνει μια αντιβακτηριακή ριπή υπεροξειδίου του υδρογόνου (pls separate these functions), ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την πρόσληψη οξυγόνου, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη πιθανών παθογόνων βακτηρίων. Για την επιδερμίδα, η σειρά PURE∙FECT ενσωματώνει το εκχύλισμα του μακροάλγους, εμπλουτισμένο με ψευδάργυρο, ο οποίος περιορίζει σημαντικά την παραγωγή σμήγματος και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες???. Product cannot have an antimicrobial action. Not a cosmetic but a biocide!

 

FIRM CORRECTOR

L. OCHROLEUCA

ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Στην Κελτική θάλασσα, ένα είδος μακροάλγους αντέχει τις αδυσώπητες υδροδυναμικές δυνάμεις που παράγουν τα κύματα και τα ρεύματα.

Για να αντιστέκεται στην καταστροφή από αυτή τη συνεχή μηχανική καταπόνηση το Laminaria ochroleuca, το κορυφαίο συστατικό του συσφικτικού προϊόντος FIRM CORRECTOR, γίνεται σταθερό και άκαμπτο χάρη σε έναν πολύπλοκο υδροστατικό μηχανισμό των κυττάρων του.

Στην επιδερμίδα, το εκχύλισμα L. ochroleuca μιμείται αυτή τη συσφικτική δράση διεγείροντας τη συσφικτική ικανότητα της επιδερμίδας με δύο τρόπους: αυξάνει τη σύνθεση των φυσικών παραγόντων σύσφιξης* της επιδερμίδας – κολλαγόνου, πρωτεογλυκανών και γλυκοζαμινογλυκανών – ώστε να ενισχύει τη φυσική δομή και τη σφριγηλότητά της, και προστατεύει τους ινοβλάστες – οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο, πρωτεογλυκάνες και γλυκοζαμινογλυκάνες – από την καταπόνηση*, ώστε να διατηρούν την ακεραιότητά τους.

Η επιδερμίδα δείχνει πιο σφριγηλή, ενυδατωμένη, πιο τονωμένη και πιο ελαστική.

 

EAU OCÉANE

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ & ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΙΟΝΤΑ

Η ΚΡΥΦΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΣ ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

Τι θα μπορούσε να είναι πιο αναζωογονητικό από την ενδυναμωτική ενέργεια του ωκεανού;

Εμπλουτισμένο με θαλασσινό νερό και αρνητικά ιόντα, το νέο αρωματικό σπρέι σώματος EAU OCÉANE αναζωογονεί και αναπαράγει την ευεξία που αισθανόμαστε όταν είμαστε στην παραλία.

Το νερό από τα βάθη της θάλασσας είναι πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μεταλλικά στοιχεία από το συνηθισμένο θαλασσινό νερό. Αυτό το νερό που λαμβάνεται από τις ακτές του ροζ γρανίτη της Βρετάνης είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ζωντάνια της επιδερμίδας, κυρίως μαγγάνιο, πυρίτιο και ψευδάργυρο. Είναι επίσης πλούσιο σε απαραίτητα ολιγοστοιχεία, όπως για παράδειγμα ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Είναι γνωστό ότι τα στοιχεία αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας του προστατευτικού φραγμού, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση και την αναζωογόνηση της επιδερμίδας.

Τα αρνητικά ιόντα, εξαιρετικά μικροσκοπικά σωματίδια με ηλεκτρικό φορτίο ανευρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στις ακτές. Με κάθε κύμα που σκάει στην παραλία, η απόλυτη δύναμη του νερού απελευθερώνει χιλιάδες αρνητικά φορτισμένα ιόντα στην ατμόσφαιρα.

Σε αντίθεση με το όνομά τους, αυτά τα αρνητικά ιόντα, προσφέρουν αίσθηση ευεξίας. Το διττανθρακικό ανιόν, ένα εξαιρετικά τονωτικό αρνητικό ιόν, διεγείρει την παραγωγή κυττάρων και την ανάπλαση της επιδερμίδας, προάγοντας την ανάπτυξη των επικρατέστερων επιδερμικών κυττάρων, των κερατινοκυττάρων (+18%*), για να βελτιώνει συνολικά τη λειτουργία προστατευτικού φραγμού.

 Δείτε Επίσης: Armani & Biotherm συνεργάζονται για ένα Μαραθώνα στις Σπέτσες

Δείτε Επίσης: Ποιο είναι το νέο πρόσωπο της L’Oreal?

Δείτε Επίσης: H Beyonce για την L’Oreal